tollebols-kvarn
Gör ett besök på

Tollebols kvarn

Mötesplats Tollebols kvarn är en intakt vattenkvarn från 1870-talet med bevarade vattenhjul, vattenränna och kvarndamm. Den är vackert belägen vid ett av Åmålsåns vattenfall cirka två kilometer väster om centrala Åmål.

Kvarnen har anor som sträcker sig långt tillbaka till medeltiden. En viktig mötesplats genom århundranden. I Landsarkivets dokument framgår det att platsen är unik och väl värd att vårda. Från 1200-talet och fram till slutet av 1900-talet har kvarnen varit i drift för att mala spannmål från gårdarna i omgivningen. På området finns flera intressanta byggnader som återspeglar hantverket och mjölnarfamiljens livssituation för hundra år sedan.

Kvarnen ägs av Åmåls kommun och vårdas av Åmåls västra byalag. Kvarnen är byggnadsminnesförklarad och genomgick 1981 en varsam upprustning och renovering. Tollebols kvarn är en av de sista bevarade vattendrivna kvarnarna i Dalsland, den är en kulturattraktion av stor betydelse och väl värd att besöka.

Tollebols kvarn, ett arbetslivsmuseum i Västra Götaland

På Tollebolskvarn kan du följa de sista generationerna mjölnarfamiljer som verkade här. Gå på upptäcktsfärd i kvarn, smedja och stall, i ladugård och jordkällare. Upplev hur livet på kvarnen var för 100 år sedan. Mjölnaryrket var krävande och tungt. Kvarnstenarna, dolda i sina kvarnhus, måste lyftas och spåren i kvarnstenarna fördjupas med vassa hackor varje vecka under högsäsong. Kvarnstenarna måste gå jämnt och stadigt för att få önskad malningsgrad på mjölet. Vattenhjulen med överföringsaxlar till de stora kugghjulen för kraftöverföring till kvarnstenarna måste smörjas och vårdas. Säckar med spannmål bäras in och säckar med mjöl bäras ut. Det var ett slit. I ladugården fanns hushållsgrisen och några kor som var viktiga i det självförsörjande hushållet för mjölnarfamiljen.

Idag finns här ett museum med djur och redskap samt berättelser om årstidernas olika arbetsuppgifter på en gård.
I den gamla ladan finns en Handelsbod där man kan köpa lokala livsmedelsprodukter som kvarnens eget mjöl, naturbeteskött, sylt, honung, nyskördat grönt och annat smått och gott.

Sommarcafé
Under sommarmånaderna är kvarnen både ett café och en del av museet. Här kan du välja att sitta inne i kvarnkammaren eller bland ”kvarnhus” och mjölsäckar i kvarnen. En varm sommardag är bästa fikaplatsen nere på holmen vid vattenfallet. Det erbjuds klassiska våfflor med söta eller salta tillbehör. Klengås, en traditionsenlig dalsländsk smörgås på Dalslandskaka med smör och riven mesost finns också. Det mesta som serveras är ekologiskt och närproducerat.

På Mötesplatsen finns många uteaktiviteter och lekar för barn. Hoppa höjd, hoppa längd, gå på styltor, spring i kapp med djur och prova på att bära fulla mjölkhinkar utan att spilla.

Mer information och om öppettider finns på Facebook Tollebols Kvarn

Välkommen!

Åmåls västra byalag. Tollebols kvarn 201, ÅMÅL

Boka besök och guidning på telefon 0730322693.

Mer bilder från museet

Faciliteter

 • icon
  Kaffe
  Enklare servering (kaffe, läsk, kaka) vid ordinarie öppettider.
 • icon
  Parkering
  Finns i anslutning till besöksmålet.
 • icon
  Toalett
  Finns i anslutning till besöksmålet.
 • icon
  Öppettider
  Information finns på egen hemsida.