Valkommen-till-Vallby-Sorgarden-2020
Gör ett besök på

Kulturreservatet Vallby Sörgården

FÖRR I TIDEN NU FÖR TIDEN
På den välbevarade slättgården Vallby Sörgården i Tidan, har tiden stått stilla i över hundra år. Här är allt bevarat: fägata med ursprungliga odlingsmarker, hus och uthus med inventarier, redskap och verktyg. Gården flyttades till sitt nuvarande läge på 1820-talet, men har anor ännu längre tillbaka i tiden.

På sommaren öppnar vi gården med kaffe och hembakat i trädgården, utställningar och gamla bondeaktiviteter från förr. Kom och hjälp till att hässja höet, lär dig bereda lin på gammalt vis eller ta en svängom på logdansen. Föreningen Vallby Sörgården håller också jordbruket levande med gammaldags grödor och gamla metoder.

Vill du komma in i husen och upplevda de orörda interiörerna är du välkommen att gå med på en guidad tur, där vi berättar om gården förr och människorna som levde och verkade här. Det går också bra att boka ett separat gruppbesök. Och vill du går runt på egen hand, är du välkommen att läsa på skyltarna utanför husen eller bara slå dig ner i trädgården ett tag och njuta av den gamla atmosfären.

I Vallbys marker finns mängder med spår från förkristen tid. En promenadslinga tar dig mellan de små odlingstegarna till järnåldersgravfält och Skövdes enda runsten. Karta med information om vad du ser längs vägen finns att ta på parkeringen.
Så även om du kommer när vi inte har öppet, finns alla möjligheter att göra en givande tidsresa till det gamla bondelivet på slätten.
Välkommen!

 

Mer bilder från museet

Faciliteter

 • icon
  Museiresan
  Detta museum är med i Museiresan
 • icon
  Kaffe
  Enklare servering (kaffe, läsk, kaka) vid ordinarie öppettider.
 • icon
  Parkering
  Finns i anslutning till besöksmålet.
 • icon
  Utmärkt torrdass
  Finns i anslutning till besöksmålet.
 • icon
  Handikapp torrdass
  Anpassat för rullstol finns i anslutning till besöksmålet.
 • icon
  Öppettider
  Efter överenskommelse