KVARNEN
Exakt när kvarnen byggdes är oklart men den var i början av 1800-talet kvarn till frälse Dampetorp. Så småningom delades marken upp på tre gårdar som tillsammans skötte kvarnen. Byggnaden brann ner på 1860-talet men byggdes upp på ungefär samma sätt. Något senare byggdes kvarnen ut som då fick ett andra par kvarnstenar.
Kvarnen är byggd i två våningar och består i nedre delen av stenväggar, övre delen är enbart i bräder. Taket är av spån. Vattenränna av timmer och plank.
Drivkraften var ett vattenhjul av trä. 1906 respektive 1914 insattes turbiner till de båda sten-paren. Kvarnstenarna är handhuggna och från Lugnås. I början på 1900-talet insattes även en sikt för att kunna leverera mjöl till bröd.
SÅGEN
Redan under medeltiden lärde man sig att använda kraften i strömmande vatten via vattenhjul. Kraften överfördes till en ram med sågblad. Denna teknik fungerade i Huttlas fall ända fram till mitten av 1900-talet.
Första gången sågen nämns i köpehandlingar är 1876. Vattenhjulet är av gammal typ med underfall och av trä. Alla av senare datum är bygda för överfall. Sågen har ram för ett sågblad.
Stocken gick ej helt att såga ut, ca 2 tum fick brytas med yxa. Det syntes när virket var sågat vid Huttla och kallades Huttlamärket.
Välkomna till vår oas vid vattnet.