FIKA – ett svenskt kulturarv

Näst intill alla i Sverige fikar dagligen utan att fundera så mycket mera över det. Men faktum är att fika är en svensk företeelse som utomlands ses som mycket exotiskt. Exempelvis så har en svensk researrangör bokat in tyska turister hos Grand Hotel i Alingsås under 8 veckor och samtliga grupper går den guidade fikavandringen.

Svensk fikakultur är ett kulturarv som intresserar både svenska och utländska turister. Prisma Västra Götaland presenterar nu fika som ett tema för 2024, där vi hoppas att många kan bidra. Fika är en unik vardagskultur, som inte finns i något annat land. Vi tar oss tid till att fika oavsett om det är på fritiden eller under arbetstid. Svensk fika har blivit en reseanledning, att som besökare på ett enkelt sätt uppleva svensk kultur och känna sig som en lokalt boende.

Vad gör ditt museum eller förening kopplat till fika? Kanske har ni olika evenemang som 11-kaffe, hembygdskafé, kafferep eller andra traditioner? Har ni föremål som kaffekoppar och bakformar i era samlingar eller receptböcker och lokala bakverk som ni säljer i ert kafé? Vi har tänkt att samla alla aktiviteter, evenemang och upplevelser på denna hemsida: Hitta mysiga caféer i Göteborg och Västsverige – Fika i Västsverige (vastsverige.com) och marknadsföra det i sociala medier med jämna mellanrum under 2024.

Hör av er och berätta för oss vad ni gör, eller vad ni vill göra. Har ni idéer på temat fika? Vi kan hjälpa er, vara ett bollplank för att ta fram aktiviteter och upplevelser kopplat till fika som kulturarv.

FIKA I VÄSTSVERIGE

…………………………………………..

Jessica Bergström,
Förvaltningen för kulturutveckling, jessica.bergstrom@vgregion.se

Märta Gustafsson,
Innovatum Science Center, marta.gustafsson@innovatum.se

Gunilla Davidsson,
Kulturturism, Turistrådet Västsverige, gunilla.davidsson@vastsverige.com

………………………………………………………………………………………………………………………

Vi som står bakom Prisma Västra Götaland

Prisma Västra Götaland består av ideella och offentliga aktörer som har ett gemensamt intresse i industrisamhällets kulturarv

Prisma Västra Götaland

Samverkande parter är:
Förvaltningen för kulturutveckling, Innovatum Science Centerde kulturhistoriska museerna i BoråsGöteborgs stadsmuseumBohusläns hembygdsförbundDalslands fornminnes- och hembygdsförbundGöteborgs hembygdsförbundVästergötlands hembygdsförbundLandsarkivet/RiksarkivetMaritimt i VästNAV – Industri och arbetslivsmuseer i VäsBohusläns MuseumVästergötlands Museum och Studieförbundet Vuxenskolan.

Fler nyheter

Var med på Kulturarvsdagen 2024!

Onsdag 15 maj öppnar anmälan av arrangemang till Kulturarvsdagen 2024. Kulturarvsdagen är ett utmärkt tillfälle att synliggöra arbetslivsmuseet och sin verksamhet! Passa på att bjuda

NAVs Årsmöte 2024

Lördagen den 6 april 2024 kommer årsmötet att hållas i Lidköping, i samverkan med Rörstrand Museum och Meken-Minnet. Rörstrand Museums Café kommer att fixa mat

Kulturkatalogen

Kulturkatalogen är en förteckning över kulturella aktiviteter för barn och ungdomar i Västra Götalandsregionen. Den sammanställs av Kulturförvaltningen, och syftet är att underlätta för barn