Digital föreläsning med Gunnar Wetterberg

13 april kl. 18.30

I år firar vi demokratins genombrott i Sverige. Det är 100 år sedan de första valen hölls med allmän och lika rösträtt. Detta vill vi i samverkan inom Prisma Västra Götaland uppmärksamma eftersom det både är en avgörande del av Industrisamhällets utveckling och samtidigt en högst aktuell fråga idag.

Först ut bland våra planerade aktiviteter är en digital föreläsning med Gunnar Wetterberg, historiker, diplomat, författare och medlem i panelen i SVT:s Fråga Lund. (Foto: Christine Olsson)

13 april kl. 18.30

 

När Sverige var nära en revolution?

Striden om rösträtten intensifierades mot slutet av första världskriget. Avspärrningen gjorde det ont om mat och bränsle, vilket ledde till stora arbetardemonstrationer. Högern blockerade reformen i första kammaren, kungen packade väskorna för att fly ur landet, men storfinansen tryckte på för att lugna stämningarna i landet. Och till slut hade kvinnorna fått vänstern att begripa, att lika rösträtt måste gälla hela folket.

Föreläsningen är kostnadsfri och du anmäler dig via denna länk

Vi kommer skicka ut en länk inför föreläsningen till alla som anmält sig.

Vi vill i anslutning till denna föreläsning också uppmuntra alla att till prismavg.se bidra med berättelser som kopplar till demokratins genombrott och utveckling. Har du material att dela med dig av? Hör av dig till Jessica Bergström, som är sammankallande för redaktionen.

jessica.bergstrom@vgregion.se